Mail info@woonveste.nl of bel (0416) 37 87 80
Ga naar de inhoud
Ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenmilieu in uw woning.

Ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenmilieu in uw woning. Gemiddeld brengen we 70% van onze tijd thuis door en vinden er allerlei activiteiten plaats, zoals leven, koken, stoken, douchen, wassen en mogelijk zelfs roken. Hierdoor dringen vocht en allergie veroorzakende stoffen de woning binnen. Om te voorkomen dat deze factoren problemen veroorzaken, is het belangrijk om een woning goed te ventileren.

Door ventileren kunnen vochtproblemen voorkomen worden en vervuilde lucht naar buiten, terwijl verse lucht en zuurstof binnenkomen. Daarom is het goed om ventilatieroosters open te houden en de mechanische ventilatie nooit uit te schakelen. Bovendien is het aan te raden om dagelijks ramen te openen en de afzuigkap te gebruiken. Zo houden we de leefomgeving gezond.

Veel problemen met vocht ontstaan door onvoldoende ventilatie. Een gemiddeld gezin produceert ongeveer 10 liter vocht tijdens dagelijkse activiteiten.

Opstijgend vocht
Opstijgend vocht komt meestal via de fundering, de kruipruimte en de (spouw-)muren de woning binnen. Het vocht trekt omhoog via de muren en de spouw. De vochtplekken zijn vooral zichtbaar boven de plint. Schimmels kunnen houten constructies onder de vloer aantasten. Opstijgend vocht ontstaat door een combinatie van een hoge waterstand en de zuigkracht van het omhooggaande (verticale) metselwerk.

Koudebruggen
Warme lucht bij een koude muur of vloer koelt af en moet zijn vocht kwijt. Hierdoor ontstaan druppels op het koude oppervlak. Dit gebeurt op plaatsen in de woning waar er een directe verbinding is tussen de kou van buiten en de binnenkant van de woning. Denk aan metalen kozijnen, betonnen draagconstructies of vuil in de spouwmuur. Deze plaatsen worden koudebruggen genoemd. Houd gordijnen en meubels weg van de muren, zodat deze plaatsen kunnen ventileren en vochtophoping wordt voorkomen. Daarnaast moet je deze ruimte goed verwarmen.

Condensatie
Condens ontstaat door activiteiten in huis, zoals douchen of wassen. Dit hoeft geen probleem te zijn, mits er goede ventilatie is. Als er onvoldoende ventilatiemogelijkheden zijn, slaat de vochtige lucht als condens neer op oppervlakken zoals ramen, (stalen of aluminium) kozijnen, muren of kelders.

Wat moet u doen?
Allereerst moet u goed ventileren en luchten. Zorg voor extra ventilatie als er veel mensen in huis zijn geweest. Verminder de vochtproductie in huis. Hang bijvoorbeeld de was buiten. Zet de kamerthermostaat in de winter niet lager dan 15 graden. Bij gebrek aan ventilatie krijg je vocht in huis, met alle gevolgen van dien. Een kwartiertje het raam openzetten is niet voldoende voor voldoende ventilatie. De lucht in huis moet 24 uur per dag worden ververst. Dit kan bijvoorbeeld door open raampjes, roosters of mechanische afzuiging. Luchten betekent dat je enkele minuten tot een kwartiertje de ramen en deuren tegen elkaar openzet. Zowel ventileren als luchten is noodzakelijk. Dicht gaten in de begane grond bij de meterkast en de keukenafvoer. Maak de badkamer na het douchen droog met een trekker of doek. Zet tijdens het koken de afzuigkap aan. Zet een mechanisch ventilatiesysteem nooit helemaal uit. Zet het systeem tijdens het douchen en een half uur daarna op de hoogste stand

Deze kringen worden veroorzaakt door luchtstromen vanuit de ventielen en de omgevingslucht. Daardoor wordt het plafond statisch geladen waardoor (minuscule) stofdeeltjes aan het plafond hechten.

De gebruikte ventielen voldoen aan alle technische voorwaarden die gesteld zijn. Dit betekent dat het ontstaan van kringen niets te maken heeft met de werking van de ventielen.

Om te voorkomen dat er dergelijke kringen ontstaan, willen wij u adviseren om de kringen regelmatig met een stofzuiger en zachte borstel schoon te maken.