Mail info@woonveste.nl of bel (0416) 37 87 80
Ga naar de inhoud
Huurtoeslag
Huurt u een woning, dan komt u misschien in aanmerking voor huurtoeslag. Huurtoeslag is een bijdrage in de woonlasten. Hierdoor kunnen mensen met een lager inkomen toch een woning huren die past bij hun woonbehoefte.

Kom ik in aanmerking voor huurtoeslag?
Wilt u weten of u voor huurtoeslag in aanmerking komt? Maak dan een proefberekening op de website van de Belastingdienst. Of neem contact op met de belastingdienst via website of telefoonnummer 0800 - 05 43. Zorg dat u uw Burgerservicenummer (BSN) bij de hand heeft. U kunt op elk moment huurtoeslag aanvragen.

Hoe vraag ik huurtoeslag aan?
Zorg ervoor dat u bij de gemeente staat ingeschreven. Huurtoeslag vraagt u aan bij de Belastingdienst. U kunt inloggen met uw DigiD en uw gegevens bekijken en wijzigen. Heeft u recht op huurtoeslag, dan ontvangt u maandelijks een bedrag op uw rekening.

Hebt u hulp nodig bij het aanvragen van huurtoeslag?
Een medewerker huurincasso kan u helpen bij uw aanvraag en een proefberekening voor u maken. Neem contact op via (0416) 37 87 80.

Waar moet ik rekening mee houden bij het aanvragen van huurtoeslag?

  • Huurtoeslag geldt voor hele maanden en gaat altijd in op de eerste dag van de maand, Hiervoor moet u wel vóór de eerste dag van de maand ingeschreven staan bij de gemeente op het juiste adres;
  • Gaat uw huurovereenkomst op of na de tweede dag van de maand in, dan krijgt u pas huurtoeslag vanaf de eerste dag van de volgende maand;
  • Let op, de Belastingdienst controleert of u uw verhuizing naar het nieuwe adres tijdig doorgeeft bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente. Dit kan gevolgen hebben voor de ingangsdatum van de huurtoeslag;
  • Belangrijk! U moet zelf kunnen inloggen met uw DigiD. Kunt u dit niet, dan moet u de aanvraag bij de Belastingdienst doen;
  • Het duurt gemiddeld acht weken voordat de Belastingdienst uw aanvraag heeft verwerkt. Vraag uw huurtoeslag dus op tijd aan;
  • U kunt maar voor één woning huurtoeslag aanvragen. Denk hieraan wanneer u verhuist naar een andere woning.


Heeft u vragen?
Neem dan contact op met de BelastingTelefoon via het gratis telefoonnummer (0800) 0543. Houd uw Burgerservicenummer bij de hand. 
Voor hulp bij het aanvragen van een toeslag kunt u terecht bij uw belastingkantoor. Bel eerst de BelastingTelefoon om een afspraak te maken. 

U kunt ook terecht bij een medewerker huurincasso van Woonveste (0416) 37 87 80.

Ga naar belastingdienst. Hier vindt u informatie over huurtoeslag. Ook kunt u een proefberekening maken om te zien of u recht heeft op huurtoeslag.

Ja, dat moet u zelf regelen. Ga naar www.mijntoeslagen.nl en log in. Hiervoor heeft u uw DigiD nodig.

Het bedrag wat u in moet vullen bij een aanvraag voor huurtoeslag kunt u terugvinden door in te loggen via uw Klantportaal. Vervolgens kiest u onder "Mijn woning" voor "Hoe is mijn huurprijs opgebouwd?" Hier ziet u welk bedrag u betaalt aan nettohuur, en het bedrag wat telt als subsidiabele huur. Dit bedrag kunt u invullen bij uw aanvraag.

Bent u bijvoorbeeld vergeten om huurtoeslag aan te vragen of wist u niet dat u voor huurtoeslag in aanmerking komt? U kunt nog tot 1 april van het volgende jaar huurtoeslag aanvragen. Of u recht heeft op huurtoeslag leest u op www.toeslagen.nl. Hier kunt u ook een proefberekening maken. Soms kunt u over de afgelopen 5 jaar met terugwerkende kracht huurtoeslag aanvragen. Dat kan alleen als u, uw toeslagpartner of een van uw medebewoners uitstel heeft ontvangen van de Belastingdienst voor de aangifte inkomstenbelasting. U kunt dan tot het jaar waarvoor u uitstel heeft gekregen nog een aanvraag indienen.

Huurtoeslag wordt berekend over de huur. Hierin mag maximaal € 48,- servicekosten per maand zitten. Het gaat om de volgende servicekosten: schoonmaakkosten van gemeenschappelijke ruimten, energiekosten voor gemeenschappelijke ruimten, kosten voor de huismeester en de kosten voor dienst- en recreatieruimten.

Ja, dat kan. Bel ons: (0416) 37 87 80. We maken graag een afspraak met u.

U heeft de volgende gegevens nodig: ⎼ uw DigiD; ⎼ een huuroverzicht (wat u betaalt aan huur, de opbouw van uw huur); ⎼ het jaarinkomen van uzelf en uw partner (als u die heeft); ⎼ een geactiveerde berichtenbox van DigiD.

Nee, u moet dit zelf stopzetten.

U geeft dit door op www.mijntoeslagen.nl. Log vervolgens in. Hiervoor heeft u uw DigiD nodig.

Ja, dit kan gevolgen hebben voor de jaarlijkse huurverhoging en de huurtoeslag.

Ja, dat kan. Bel voor meer informatie met de Belastingdienst: 0800 - 0543 (gratis).