Mail info@woonveste.nl of bel (0416) 37 87 80
Ga naar de inhoud
Overlast
Wonen doe je niet alleen. Rekening houden met elkaar en begrip tonen zijn erg belangrijk.

Iedereen hoort geluiden van zijn buren: traplopen, een toilet doorspoelen, een verjaardagsfeestje of het dichtdoen van een deur. Geluiden die horen bij wonen en leven. Wanneer zijn geluiden acceptabel en wanneer wordt het overlast? Wat voor de een overlast is, kan voor de ander geen probleem zijn. Heeft u dagelijks last van uw buren, dan is dat overlast. Denk aan:  

 • Radio of tv die te hard staat;
 • Burenruzies;
 • Overlast van huisdieren zoals geblaf of stank;
 • Vervuiling of verwaarlozing van de woning, tuin of woonomgeving;
 • Overlast door drugs zoals hennep of dealen.

 

Leer uw buren kennen
Maak kennis met uw (nieuwe) buren en vraag ze op de koffie. Als u uw buren kent, is het gemakkelijker om over overlast te praten en krijgt u meer begrip voor elkaars manier van leven. Blijf met elkaar in gesprek en probeer te voorkomen dat uw buren overlast hebben van u.

Wat te doen bij overlast?

 • Probeer het eerst zelf op te lossen. Vaak hebben uw buren niet door dat ze overlast veroorzaken. Als u het benoemt, is er vaak begrip voor uw klacht;
 • Wacht niet te lang om met uw buren te praten. Bent u er op tijd bij, dan kunt u grotere problemen en ruzies voorkomen;
 • Bel niet meteen, meestal komt u er samen wel uit;
 • Ga niet in het heetst van de strijd naar uw buren toe. Nodig ze uit op een rustig moment om over de overlast te praten;
 • Maak onderling afspraken zodat iedereen weet waar hij aan toe is.


Tips om overlast te voorkomen

 • Feestje of klussen? Vertel het aan uw buren. Zo voorkomt u onaangename verrassingen;
 • Zet radio en tv niet te hard of gebruik een hoofdtelefoon;
 • Zet wasmachines op rubberen doppen en niet tegen de muur van de buren;
 • Bespeelt u een muziekinstrument? Maak afspraken met uw buren over het tijdstip waarop u speelt. En speel bij voorkeur in een geïsoleerde ruimte of gebruik een hoofdtelefoon;
 • Veroorzaken spelende kinderen overlast? Praat met de ouders als het aanspreken van de kinderen niet helpt;
 • Loop niet met hard schoeisel op harde vloerbedekking zoals hakken en klompen op plavuizen;
 • Zorg dat uw buren geen last hebben van uw huisdieren (ontlasting, loslopen, blaffen);
 • Ruim afval op en voorkom zo Zet vuilnis op de juiste tijd en plaats buiten;
 • Woont u in een appartementengebouw? Houd u zich dan aan de afgesproken woon- en Zet bijvoorbeeld geen spullen zoals fietsen en afval in gemeenschappelijke ruimten.


Als u er niet uitkomt met uw buren
Lukt het u niet om zelf de overlast op te lossen? Vul het meldingsformulier voor overlast in. Op dit formulier kunt u aangeven of wij voor u kunnen bemiddelen. Voor uw melding gelden de volgende regels:    

 • Wij registreren uw melding;
 • Anonieme klachten of discriminerende klachten nemen wij niet in behandeling;
 • De klachten zijn structureel en gegrond. Dat betekent dat de overlast vaak voorkomt en dat u het kunt bewijzen;
 • De overlast gaat ten koste van uw woongenot;
 • U heeft geprobeerd de overlast zelf op te lossen met uw buren.


Voldoet u aan deze voorwaarden, dan beoordelen wij hoe de overlast het beste kan worden opgelost. Of medewerkers van Woonveste gaan in gesprek met beide partijen of we zetten buurtbemiddeling in om snel tot een oplossing te komen.

Buurtbemiddeling
Wij besteden buurtbemiddeling uit aan externe partijen in onze gemeenten. Buurtbemiddeling is een methode waarbij goed getrainde vrijwilligers helpen om het contact tussen buurtgenoten in een conflictsituatie te herstellen en oplossingen te bedenken voor het conflict. De methode  werkt het best in een vroeg stadium en bij niet al te ernstige problemen.

In de gemeente Heusden, Boxtel (kern Esch) en Oisterwijk (kern Haaren) verzorgt ContourdeTwern de buurtbemiddeling. In de gemeente Vught (kern Helvoirt) is dit Welzijn Vught.

Overlast door drugs
Handel in drugs of hennep kweken is niet toegestaan. Een hennepkwekerij veroorzaakt schade aan de woning en is gevaarlijk voor de woonomgeving. Denkt u dat er bij u in de buurt wordt gehandeld in drugs of dat er een hennepkwekerij is, meld dit dan zo snel mogelijk bij de politie via telefoonnummer (0900) 88 44. U belt anoniem naar de anonieme meldlijn via (0800) 7000 (gratis). Wij treden streng op bij handel in drugs of een hennepkwekerij in een van onze woningen.

Handige telefoonnummers en adressen

Politie
Bij ernstige incidenten en zware geluidsoverlast bel (0900) 88 44.

Anonieme meldlijn
Bel (0800) 7000, Meld Misdaad Anoniem.

Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG)
Bestel de brochure ‘Geluidshinder buren’ van de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) via telefoonnummer (015) 30 10 235 of e-mailadres info@nsg.nl.

Illegaal gedumpt afval
Gemeente Heusden: meld het via de BuitenBeter app, mail naar info@heusden.nl of bel (073) 513 17 89
Gemeente Boxtel: MilieuKlachtenCentrale, via de website, of bel (073) 68 12 821
Gemeente Vught: meld het via de MijnGemeente app of bel (073) 65 80 680
Gemeente Oisterwijk: meld het via de Fixi app, of bel (013) 529 13 11

Milieustraten voor het gescheiden aanbieden van afval
Gemeente Heusden, Duinweg 37, Drunen
Gemeente Boxtel, Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Gemeente Vught, Helvoirtseweg 6B, Haaren / De Ketting 1, Vught
Gemeente Oisterwijk, Helvoirtseweg 6B, Haaren / Veldweg 8, Oisterwijk

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met Woonveste via telefoonnummer (0416) 37 87 80 of e-mailadres info@woonveste.nl.

Ik ervaar overlast van de buren, wat kan ik hieraan doen?

Ja, u mag overlast anoniem melden.

We nemen altijd eerst contact op met u. We bespreken de situatie en willen graag weten wat u er zelf al aan gedaan heeft. Vervolgens overleggen we met u wat er aan de overlast gedaan kan worden.

Ga altijd eerst in gesprek met uw buren. Wordt het niet beter? Meld de overlast dan bij ons.

Ga altijd eerst in gesprek met uw buren. Wordt het niet beter? Meld de overlast dan bij de politie.

Nee, overlast is geen reden voor urgentie. Kijk op onze website wat u kunt doen bij overlast van uw buren.

De huurder meldt overlast.

Waarom moet de huurder overlast blijven melden. Eén keer is toch genoeg?

Wat doet Woonveste om overlast van de buren op te lossen?

Buurtbemiddeling voert gesprekken met buren die overlast van elkaar hebben en daar zelf niet (meer) uitkomen. Beide buren krijgen de kans om hun verhaal te vertellen en aan te geven wat zij willen. Uiteindelijk zoeken de buren zelf oplossingen waar ze allebei mee kunnen leven.

Meld dit zo snel mogelijk bij ons: (0416) 37 87 80. Omschrijf uw klachten zo duidelijk mogelijk. Een van onze medewerkers pakt dit dan op.

U kunt dan het beste contact opnemen met buurtbemiddeling. In de gemeente Heusden, Boxtel (kern Esch) en Oisterwijk (kern Haaren) verzorgt ContourdeTwern de buurtbemiddeling. In de gemeente Vught (kern Helvoirt) is dit Welzijn Vught.

Meld dit bij de politie. Dat kan op telefoonnummer: 0900 - 8844. U kunt ook anoniem een melding doen. Bel dan met 0800 - 7000. Of doe een anonieme melding online op www.meldmisdaadanoniem.nl.

Als de politie ontdekt dat er in een woning drugs verhandeld wordt, dan geven zij dit aan ons door. Dit kan gevolgen hebben voor het huurcontract De huurder kan uit zijn/haar woning worden gezet.

Ja, u kunt deze zorgen bij ons melden. Bel ons op: (0416) 37 87 80.

Dat ligt eraan waar het afval ligt. Ligt het afval op grond van de gemeente? Neem dan contact op met de gemeente. De gemeente zoekt dan uit van wie het afval is en maakt proces verbaal op. Weet u het niet zeker? Neem dan contact op met Woonveste. Wij kijken dan of het gemeentegrond is of grond van Woonveste.

U kunt dit melden bij de politie en aangifte doen. Het gaat dan om vernieling van ons bezit. Wij kunnen ervoor zorgen dat het weer schoongemaakt wordt.