Mail info@woonveste.nl of bel (0416) 37 87 80
Ga naar de inhoud
Kluswijzer hang- en sluitwerk
Bouwkundige en veiligheidstechnische aspecten voor het aanbrengen van hang- en sluitwerk en beveiligingsmiddelen.

Hang- en sluitwerk
Plaats sloten met een kwaliteitskenmerk: één ster (standaard), twee sterren (zwaar) of drie sterren (extra zwaar). Hoe meer sterren, hoe veiliger het artikel.

Deuren

  • Plaats in buitendeuren een SKG 2-sterren beveiligingskeurmerk cilinderslot of, beter, een driesterrenveiligheidsslot. Bijpassend SKG gekeurd beslag voorkomt dat de inbreker het slot kan vernielen.
  • Plaats stalen sluitkommen in het kozijn. Deze beschermen de schoten van het dag- en nachtslot.
  • Plaats in elkaar vallende anti-inbraakprofielen op de rand van de deur en het kozijn. Deze maken het onmogelijk om met een breekijzer tussen kieren te wrikken en ook het ‘flipperen’ met een plastic pasje is hiermee uitgesloten.
  • Voor extra veiligheid kunt u bijzetsloten plaatsen of een slot met meerpuntsluiting.
  • Plaats aan de hangzijde van de buitendeur stevige scharnieren met dievenpinnen, eventueel aangevuld met dievenklauwen. Deze voorzieningen voorkomen dat de deur aan de scharnierkant uit het kozijn gehaald kan worden.
  • Voor schuifdeuren kunt u kiezen uit een cilinderslot, een zwenkschootslot met een haak en een schuifpuibeveiliger, bestaande uit een roestvrijstalen balk in een profiel. Eenmaal vastgeschroefd is deze van buitenaf te zien, wat inbrekers bij voorbaat afschrikt.


Ramen

  • Plaats sterke scharnieren, dievenpinnen, dievenklauwen, oplegraamsluitingen, opdekcilindersloten en solide raamuitzetters.
  • Plaats voor kleine ramen en smalle bovenlichten anti-inbraakspijlen. Deze bestaan uit een roestvrijstalen buis met daarin een staaf die niet door te zagen is, omdat hij meedraait. U verankert ze in het kozijn met ééntoerschroeven die wel in- maar niet uitgedraaid kunnen worden. Zulke schroeven zijn ook ideaal om de kwetsbare glaslatten aan de buitenzijde van ramen vast te zetten. Tot slot is er nog allerlei vast en scharnierend beugel- en traliewerk in de handel. Superveilig, maar misschien vindt u uw huis daarmee toch teveel op een vesting lijken.


Binnen- en buitenverlichting
Plaats schakelklokken zodat lampen op ingestelde tijden vanzelf aan- en uitgaan. Een schemerschakelaar doet hetzelfde van zonsondergang tot zonsopkomst. Ook een veiligheidsfitting werkt automatisch wanneer het donker is, maar dan onregelmatig: 's avonds brandt de verlichting langer dan 's nachts en het patroon wisselt per etmaal. Nog inventiever is een elektronische geheugenschakelaar. Die onthoudt welke lampen u op welk tijdstip tijdens de afgelopen week heeft ontstoken en herhaalt al deze handelingen tijdens uw afwezigheid in dezelfde volgorde. Voor donkere buitengevels bestaan er infrarood gestuurde sensorlampen. Als iemand beweegt, gaat de lamp automatisch aan. Monteer ze zo hoog mogelijk en werk de bedrading goed weg, zodat ze niet gemakkelijk onklaar te maken zijn. Als iemand beweegt, gaat de lamp automatisch aan.

Elektronische beveiliging
Elektronische beveiligingssystemen kunnen op vele manieren waarschuwen. Ze zijn verkrijgbaar in diverse prijsklassen, geschikt voor binnen en buiten, zowel met bedrading als draadloos. De meeste systemen werken door middel van contactschakelaars, beweging-, trilling- of temperatuurmelders. Zeer geavanceerde types reageren op luchtdruk- of volumeverandering in huis. Het doel van al die alarminstallaties is echter gelijk: u een betere nachtrust bezorgen.
 
Rookmelders
Rookmelders geven u een vroegtijdige waarschuwing in geval van brand. Bij een bepaalde concentratie rookdeeltjes geeft de melder een scherp geluidssignaal, waardoor u direct gewaarschuwd wordt. Zeker 's nachts is dit van belang. Tijdens uw slaap werkt het reukorgaan niet. Uw neus is uitgeschakeld! Bij brand raakt u door vrijkomende koolmonoxide in een nog diepere slaap. Daarom is het belangrijk dat u op tijd gewekt wordt met een luid signaal.

Camera’s
Beveiligingscamera’s mogen alleen geplaatst worden als ze eigen terrein filmen. Het filmen van de openbare weg, of het perceel van de buren is verboden.

Onderhoudstechnische aspecten
Het onderhoud van de door u aangebrachte voorzieningen zijn voor uw eigen rekening.

Verhuurtechnische aspecten
Als u verhuist, kunt u de door u aangebrachte voorzieningen laten zitten, omdat er anders mogelijke beschadigingen aan het kozijn of deur kunnen ontstaan. Zaken met schade, achterstallig onderhoud en zaken die zich niet in goede technische staat bevinden, komen nooit voor overname in aanmerking.

Tips

  • Mogelijk wilt u voldoen aan de voorwaarden, gesteld in het ‘Politie Keurmerk’. Informatie is verkrijgbaar bij de politie en beveiligings- en doe-het-zelfzaken.
  • Bijzetsloten kunt u het best ca. 40 cm vanaf de onderkant van de deur aanbrengen. Dit is de plaats waar een inbreker de meeste kracht kan zetten.
  • Als u aan een aantal voorwaarden voldoet, bestaat de mogelijkheid voor een verlaging van uw verzekeringspremie. Neem hiervoor contact op met uw verzekeraar.
  • Wij adviseren u minimaal twee rookmelders te plaatsen, zelfs in huizen met slechts één verdieping. In de ideale situatie is er een rookmelder op elke slaapkamer en op de gang/overloop die naar de slaapkamers leidt. Er hoort in elk geval een rookmelder op de eerste verdieping boven het trapgat.
  • Hang- en sluitwerk met een inbraakwerendheid van minimaal drie minuten.


Meer informatie
Voor meer informatie neemt u contact op met Woonveste, bel (0416) 37 87 80 of mail naar info@woonveste.nl.