Ventileren en isoleren klinkt misschien tegenstrijdig. Je wilt juist de warmte in huis houden. Waarom zou je dan een goed geïsoleerde woning toch ventileren?
Een gemiddeld gezin produceert iedere dag tussen de 10 en 20 liter vocht. Vocht is schadelijk voor de woning. In een vochtige woning heb je snel last van schimmel op de muren, metalen voorwerpen kunnen gaan roesten, vochtig hout gaat snel rotten en vochtige lucht warmt langzamer op dan droge lucht; je hebt dus meer energie nodig om de woning te verwarmen als de woning vochtig is. Slechte luchtverversing zorgt ook voor vuile lucht in huis. Vuile lucht kan narigheden zoals luchtwegproblemen, allergieën en irritatie van de slijmvliezen versterken.
De isolatie van woningen wordt steeds beter. Oudere woningen worden vaak op een natuurlijke manier geventileerd door bijvoorbeeld roosters, naden en kieren. Bij een goed geïsoleerde woning mis je echter deze natuurlijke vorm van ventilatie en heeft dit dus extra aandacht nodig. Je kunt de woning goed ventileren door alle ramen en deuren elke dag een kwartiertje tegen elkaar open te zetten, zelfs in de winter. Zet daarnaast ook de ventilatieroosters of (klep)raampjes de hele dag open.
Hebt u een mechanisch ventilatiesysteem? Zet dat nooit helemaal uit. Zet hem tijdens het koken in de hoogste stand. Doe dat ook als u gaat douchen, tot een half uur erna.
Hebt u veel mensen in huis, bijvoorbeeld op een feestje? Ventileer dan extra. Zet vlak nadat iedereen is vertrokken een kwartiertje alle ramen open.