Mail info@woonveste.nl of bel (0416) 37 87 80
Ga naar de inhoud
Tuinonderhoud
U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van uw tuin, achterpad, erf, oprit en erfafscheiding (de grens tussen u en uw buren). Een verzorgde tuin die onkruidvrij is, ziet er mooi uit. Maar laat u uw planten en gras wat meer groeien, dat is weer goed voor de dieren en de natuur. Is een tuin of de omgeving rondom de woning vervuild, dan spreken wij huurders daarop aan.

Aanleg en aanpassen tuin

Als eerste bewoner van een huurwoning bent u verantwoordelijk voor de aanleg van de tuin. Iedere huurder mag zijn tuin naar eigen wens en smaak inrichten. Bij het aanleggen of aanpassen van uw tuin, vragen wij u de volgende regels te volgen: 

 • De tuin is geëgaliseerd (glad gemaakt) en er is een laag zwarte aarde aangebracht; 
 • Bomen staan minimaal twee meter van de erfafscheiding; 
 • Grote struiken staan minimaal één meter van de erfafscheiding; 
 • De grootte van bomen past binnen uw tuin; 
 • Een haag staat minimaal een halve meter van de erfafscheiding; 
 • Een haag op de erfafscheiding is van u en uw buren. U kunt met uw buren afspraken maken over het onderhoud van de haag. 

Regels voor tuinonderhoud

 • Hebt u gras in uw tuin? Maaien zorgt voor een dikker, gelijkmatiger gazon; 
 • Gebroken tegels? Vervang ze door nieuwe. Of haal juist wat tegels uit de tuin. Het water zakt dan beter in de grond en planten hebben meer ruimte om te groeien. Bovendien is uw tuin dan minder heet in de zomer; 
 • Snoei uw heggen, hagen en bomen zodra bladeren of takken over de erfgrens of het perceel groeien en andere mensen er mogelijk last van ondervinden; 
 • Verwijder dode planten; 
 • Onderhoud de brandgang naast en achter uw woning; 
 • Gebruik uw tuin en de brandgang niet als opslagplaats van spullen en huisvuil; 
 • Plaats containers zo veel mogelijk in de berging of in de achtertuin en niet in de voortuin. 


Overhangende takken en wortels
Hangen er takken van uw buren in uw tuin? Die mag u niet zomaar weghalen. Vraag eerst aan uw buren of zij ze willen verwijderen. Doen ze dat niet, dan mag u de takken na zes weken zelf verwijderen. Zorg er wel voor dat de plant niet doodgaat door het snoeien. Plantenwortels van uw buren die in uw tuin groeien, mag u wel zonder toestemming verwijderen. Natuurlijk is het wel netjes om dit even te melden aan uw buren. Pas ook hierbij op dat u de plant niet doodt. 

Bloembakken op het balkon
Natuurlijk richt u uw balkon graag gezellig in. Voor het plaatsen van bloembakken vragen wij u rekening te houden met de volgende regels:

 • Hang plantenbakken altijd aan de binnenkant van het balkon, niet aan de buitenkant. Dit is voor de veiligheid en voorkomt overlast. De bakken kunnen niet naar beneden vallen en u bezorgt uw buren geen overlast met water geven; 
 • Gebruik lichtgewicht bloembakken. Het gewicht dat een balkon kan dragen, is beperkt; 
 • Maak gaten in de bloembakken zodat het water kan wegstromen. Plaats potscherven boven de gaten, zodat de aarde niet wegstroomt en uw balkonvloer schoon blijft. 
 • Als u bloembakken op of aan uw balkon bevestigt, doe dit dan correct en veilig. Bij voorkeur gebruikt u niet-metalen haken om beschadigingen te voorkomen. Gebruik geplastificeerd draad voor extra steun; 
 • Zet bij storm de bloembakken op de vloer van uw balkon. Wanneer een (vallende) bloembak schade veroorzaakt, bent u daar zelf verantwoordelijk voor. 

Gratis uitleenservice tuingereedschap
Woonveste helpt u graag bij uw tuinonderhoud door gratis allerlei tuingereedschap uit te lenen. Van tuinhark en heggenschaar tot elektrische grasmaaier en bladblazer. Wilt u iets lenen, neem dan contact op met onze buurtbeheerders via (0416) 37 87 80. 

Wij wensen u veel tuinplezier. Heeft u nog vragen? Neem contact op met Woonveste.

Wij adviseren u om dit niet te doen. Geef in uw tuin ruimte aan planten en struiken. Zo blijft het bij warm weer lekker koel in uw tuin. Ook kan het regenwater dan goed in de grond weglopen. Dat is beter voor het milieu en voorkomt overstroming.

Wij spreken u daarop aan en vragen u om uw tuin goed te onderhouden en onkruidvrij te maken. We kunnen een tuinprocedure starten als we dat nodig vinden.

Als u klachten hebt over het onderhoud van de tuin van de buren, moet u eerst zelf contact opnemen met de buren en hen hierop aanspreken. Komt u er samen niet uit, dan kunt u de melding doorgeven aan ons. Dit kan telefonisch of via e-mail: info@woonveste.nl. Als er een melding is gemaakt, zullen wij een controle uitvoeren en indien nodig, de bewoners aanspreken.

Bespreek dit eerst met uw buren. Komt u er samen niet uit, neem dan contact met ons op: (0416) 37 87 80).

Misschien is er een familielid, een buurman of buurvrouw die kan helpen. Lukt dat niet? Neem dan contact op met uw gemeente. De gemeente kan u informeren over vrijwilligersorganisaties die u misschien kunnen helpen.

Nee, dat mag niet zomaar. Voor sommige bomen heeft u een kapvergunning nodig van de gemeente. Soms krijgt u geen toestemming om te kappen. Neem voor meer informatie contact op met uw gemeente.

Nee, dit moet u zelf regelen. Er zijn bedrijven die dit veilig voor u kunnen doen. Neem wel altijd eerst contact op met uw gemeente of u de boom mag kappen.

U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud aan de voor- en/of achtertuin. Dit houdt in dat u onkruid regelmatig verwijdert, graas maait en heggen en/of planten bijsnoeit. 

Is er sprake van een gezamenlijke tuin, zoals bijvoorbeeld bij een zorgcomplex, dan verzorgen wij het onderhoud van deze gezamenlijke tuin.

Wij verwachten van u dat u uw tuin schoon, heel en veilig houdt. En natuurlijk onkruidvrij.

U moet uw tuin netjes achterlaten. Dat betekent: onkruid verwijderen, gras maaien als het lang is, hoge bomen verwijderen en beplanting snoeien.

Woonveste kan voor u een kapvergunning aanvragen en de leges betalen. Woonveste stuurt een brief naar de huurder als de vergunning binnen is. Het verwijderen van de boom wordt door de huurder gedaan en is voor rekening van huurder.

Bij mutatie kan het incidenteel voorkomen dat Woonveste de verwijdering voor haar rekening neemt. Dit is afhankelijk van wie de boom geplant heeft.