Mail info@woonveste.nl of bel (0416) 37 87 80
Ga naar de inhoud
Inkomen en passend toewijzen

Dat is afhankelijk van:

  • Het totale inkomen van alle personen die meeverhuizen. We noemen dit het verzamelinkomen. Het inkomen van kinderen rekenen we niet mee.
  • De grootte van het huishouden. Dat zijn alle personen die meeverhuizen, ook kinderen. Dit samen bepaalt welke huurprijs past bij uw inkomen.

Wij zijn verplicht om uw inkomen te controleren. Dat doen we met uw inkomensverklaring van de Belastingdienst. Deze inkomensverklaring mag niet ouder zijn dan twee jaar. Is uw inkomen gewijzigd en kunt u dat aantonen met documenten? U mag dan reageren op woningen die passen bij uw huidige inkomen.

Wij zijn verplicht om uw inkomen te controleren. Dat doen we met uw inkomensverklaring van de Belastingdienst. Deze inkomensverklaring mag niet ouder zijn dan twee jaar. Is uw inkomen gewijzigd en kunt u dat aantonen met documenten? U mag dan reageren op woningen die passen bij uw huidige inkomen.

Ja, dat kan in sommige gevallen. Dit is afhankleijk van uw persoonlijke situatie.

Woningcorporaties moeten passend toewijzen. Dat betekent dat huurders een woning krijgen die past bij hun inkomen. Wij moeten dus weten in welke inkomensgroep u valt. Uw inkomensgroep bepaalt namelijk of u kunt reageren op een woning en of u kans maakt op een woning. Daarom hebben wij een inkomensverklaring van u nodig. Dit is een officiële verklaring van de Belastingdienst met uw inkomensgegevens over een bepaald belastingjaar.

Is uw inkomen in de loop van het jaar veranderd en staat dit nog niet op uw inkomensverklaring van de Belastingdienst? Hieronder leest u wat u kunt doen:

  • Uw inkomen is dit jaar lager dan vorig jaar. U kunt dan een geschat inkomen opgeven over dit jaar. Wanneer wij u een woning aanbieden, moet u het geschatte inkomen aantonen met uw laatste drie loonstroken en een inkomensverklaring van de Belastingdienst.
  • Uw inkomen is dit jaar hoger dan vorig jaar. U kunt dan geen geschat inkomen opgeven over dit jaar. We gaan dan uit van het inkomen op uw inkomensverklaring. Op basis van dit inkomen kunt u een geschikte woning zoeken.

Log in op uw account op Woonservice Regionaal. Klik op 'Wijzig mijn gegevens' en upload uw inkomensverklaring bij het onderdeel 'Inkomen'.

U moet de volgende zaken opsturen:

  • Een inkomensverklaring van de Belastingdienst met daarop het verzamelinkomen. Deze mag maximaal twee jaar oud zijn. Ook als u geen inkomen heeft, moet u een inkomensverklaring opsturen.
  • Eventueel loonstroken of overzichten van uw uitkering.

Een inkomensverklaring vraagt u gratis aan bij de Belastingdienst. Dat kan op de volgende manier:

⎼ Zelf downloaden op www.belastingdienst.nl. Hiervoor heeft u uw DigiD nodig. Log in en klik op 'Mijn gegevens'. Klik vervolgens op 'Inkomensverklaring opvragen' en het jaar. Er verschijnt een document dat u kunt opslaan of afdrukken.

⎼ Telefonisch aanvragen bij de Belastingdienst. Bel 0800 - 0543 (gratis) en houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Let op! Het duurt vijf werkdagen voordat u de inkomensverklaring ontvangt.

Ja, dit is verplicht. U kunt een inkomensverklaring opvragen bij de belastingdienst.

Als ZZP'er moet u ook een inkomensverklaring van de Belastingdienst aanleveren. Soms vragen we ook nog een jaarrekening of prognose.

-

Woonveste hecht veel waarde aan het betaalbaar houden van de woonlasten van huurders. Door aan mensen met een hoger inkomen een hogere huurverhoging te vragen, kunnen huishoudens met een lager inkomen een iets lagere huurverhoging krijgen. Het geld dat wordt opgehaald wordt gebruikt voor onderhoud en het verduurzamen van de woningen. Daarnaast worden de huuropbrengsten gebruikt voor het bouwen van nieuwe woningen voor de grote groep woningzoekenden in de regio.

Ja. Bij de Belastingdienst kunt u meer informatie vinden over de huurverhoging van 2024.

Dit is afhankelijk van uw inkomen en huishoudenssamenstelling. Voor de inkomensafhankelijke huurverhoging vraagt Woonveste inkomensindicaties op van huurders bij de Belastingdienst. We krijgen dan geen exacte inkomensgegevens, maar een indicatie of het inkomen boven of onder een bepaalde grens ligt.

U kunt deze inkomensgrenzen hier vinden.

Ja, het inkomen van uw partner telt mee voor het verzamelinkomen.

Sinds 1 januari 2016 moeten wij woningen passend toewijzen. Dit betekent dat we al onze sociale huurwoningen moeten verhuren aan woningzoekenden met een inkomen dat volgens de wet 'past' bij de huurprijs. Zo voorkomen we dat mensen met de laagste inkomens in te dure huurwoningen wonen. Op de belastingdienst kunt u meer vinden over het passend toewijzen.